de Tworby

Vergoeding van aangepaste fietsen

Woon je zelfstandig en heb je een aangepaste fiets nodig? Dan kan de gemeente je misschien helpen deze te financieren. Dit doen zij via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze wet zorgt ervoor dat je ondersteuning krijgt om zelfstandig te kunnen bewegen.

De Tworby helpt je weer de vrijheid te ervaren van het zelfstandig fietsen, en valt daarom als hulpmiddel onder deze wet. 

Lees hieronder verder hoe dit voor jou financieel gunstig kan zijn.

Omschrijving
Specificaties
Video

WMO-vergoeding voor aangepaste fiets

Elke gemeente is sinds 2015 verantwoordelijk voor de WMO. In deze wet is opgenomen dat gemeenten ondersteuning moeten bieden aan iedereen die ondersteuning nodig heeft bij het zelfstandig wonen, meedoen in de maatschappij en het bieden en krijgen van mantelzorg. De WMO onderscheid twee soorten ondersteuningen:

  • algemene voorzieningen: door iedereen te gebruiken
  • maatwerkvoorzieningen: specifiek afgestemde hulpmiddelen en aanpassingen (de Tworby ook!)

Om in aanmerking te komen voor een WMO-vergoeding voor een aangepaste fiets, dien je een aanvraag in te dienen bij jouw gemeente. Een medewerker van de gemeente zal jouw situatie beoordelen en samen met je kijken naar je behoeften en mogelijkheden. 

Het proces van het verkrijgen van een WMO-vergoeding kan variëren, afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Het is raadzaam om contact op te nemen met je gemeente of een WMO-consulent om de specifieke richtlijnen en procedures te bespreken. Zij kunnen je begeleiden bij het invullen van de aanvraagformulieren en je helpen bij het indienen van de benodigde documentatie. 

vraag brochure aan 

Hoe werkt een maatwerkvoorziening

Een maatwerkvoorziening is een individuele en op maat gemaakte ondersteuning of voorziening die wordt verstrekt aan hulpbehoevenden en wordt aangeboden binnen het kader van de WMO.

Een maatwerkvoorziening wordt toegekend als er sprake is van een aantoonbare behoefte aan ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit en zelfredzaamheid. 

Elke gemeente hanteert een andere regeling en bepaalt zelf de hoogte van de vergoeding - en zo ook van de eigen bijdrage - voor hulpmiddelen. Dat kan betekenen dat bepaalde hulpmiddelen in de ene gemeente meer of minder kosten dan in de andere gemeente. Sommige hulpmiddelen worden helemaal niet vergoed.

Onderzoek vanuit de gemeente

Een maatwerkvoorziening krijg je alleen na een onderzoek door je gemeente. Dat is meestal een gesprek om vast te stellen welke ondersteuning jij nodig hebt. Een maatwerkvoorziening valt onder de eigen bijdrage WMO van maximaal € 26,00 (2023).

Stappenplan Persoonsgebonden Budget (PGB)

Als je beschikt over een Persoonsgebonden Budget (PGB), dan is het goed om te weten dat je jouw PGB kan gebruiken om een Tworby aan te schaffen. Hiervoor bestaat een stappenplan om te zien welke stappen je moet doorlopen voordat je een Tworby vanuit uw PGB vergoed kunt krijgen.

Heb je vragen ten aanzien van je PGB in combinatie met een Tworby, neem dan gerust contact op!

proefrit aanvragen 

Jouw aangepaste fiets bekostigen

De WMO kan er dus voor zorgen dat je (een deel van) de investering vergoed krijgt door de gemeente. Voor iedere gemeente is dit anders en daarvoor zal je contact op moeten nemen met de gemeente. Wil je meer weten over de WMO? Kijk dan hier voor meer informatie over de WMO.

Meer weten?

Wil je jouw fiets graag laten ombouwen? Vind en aangesloten verkooppunt van Tworby bij jou in de buurt. Met een landelijk netwerk is de Tworby altijd dichtbij. Onze verkopers kunnen je uitgebreid informeren, je kan een offerte opvragen en uiteraard een proefrit maken.