Veelgestelde vragen

Hieronder zijn de vragen te vinden die het vaakst gesteld worden. Staat uw vraag er niet tussen? Of is het antwoord niet toereikend? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat voor u klaar om uw vraag te beantwoorden!

Aanschaf

Ons landelijk dekkend netwerk van gespecialiseerde dealers maakt graag tijd voor u vrij voor een proefrit. Past dit niet bij uw wensen en wilt u graag een proefrit thuis maken? Dat kan! Wij komen graag uw kant op om u een demonstratie te geven.

Het is lastig om de kosten vooraf te bepalen. Iedere fiets heeft unieke eigenschappen en zodoende kunnen montage tijden variëren. Vraag bij uw dealer na wat de kosten zullen zijn. Voor een standaard fiets is de fietsenmaker ongeveer 2 uur bezig met ombouwen. 

Iedereen die op een tweewieler kan rijden, kan ook (met enige oefening) op een driewieler rijden. Er zijn een aantal groepen mensen waarvoor het fietsen met onze Tworby een stuk prettiger wordt. Hiermee kunnen mensen dus langer mobiel blijven en zullen ze met minder angst op de fiets zitten. De Tworby is hét hulpmiddel voor iemand die hulpbehoevend is. Mensen met disfunctie kunnen de Tworby gebruiken ter ondersteuning. Met de Tworby proberen we de mobiliteit van hulpbehoevende te verlengen en te verbeteren. Ook hebben we een stappenplan waarin precies wordt uitgelegd hoe het leren fietsen op een Tworby werkt!

De Tworby producten zijn te koop via erkende dealers. Deze dealer zorgt er ook voor dat u, wanneer u onze module heeft gekocht, deze wordt gemonteerd op uw bestaande fiets. Deze mensen kunnen u voorzien van deskundig advies en de verschillende mogelijkheden bespreken. Bij de functie “dealer locator” ziet u een overzicht van alle dealers die bij ons aangesloten zijn. Zodra u uw plaatsnaam of postcode intypt krijgt u de 5 dichtstbijzijnde locaties.

Ook is de Tworby te koop via deze website. U vult uw wensen in die dan naar ons worden verstuurd. Wij nemen contact met u op om de laatste details te bespreken en brengen u in contact met een dealer. Geen zorgen over de betaling, die doet u pas op locatie.

Wij streven er naar om bij iedere erkende dealer een demo te hebben staan. Echter zijn wij hierbij gebonden aan de ruimte die de dealer heeft. Kijk bij de “dealer locator” of de dealer bij u in de buurt een demo model heeft staan. Als een dealer een demo van ons in de winkel heeft staan, dan wordt er waar nodig ook instructie gegeven en kan de dealer vragen beantwoorden. Past dit niet bij uw wensen en wilt u graag een proefrit thuis maken? Dat kan! Wij komen graag uw kant op om u een demonstratie te geven.

U heeft geen verplichting om uw Tworby te verzekeren, ook al is deze voorzien van elektronische trapondersteuning. Wel is het raadzaam uw fiets te verzekeren tegen diefstal en eventueel een cascoverzekering tegen schade aan uw fiets. Er is geen WA-verzekering nodig omdat u zelf moet trappen om vooruit te komen.

Kijk op ons dealer overzicht voor een overzicht van onze dealers in Nederland. Wanneer er geen dealer in de buurt is kunt u contact met ons opnemen. Samen kijken we dan hoe we een oplossing kunnen vinden. Neem contact met ons op voor meer informatie of een proefrit.

De prijs van de Tworby hangt af de uitvoering waarin de Tworby besteld wordt. Op alle communicatie zijn onze algemene leveringsvoorwaarden van toepassing. De prijzen zoals weergegeven op de website zijn inclusief een btw tarief van 9%. Op alle fietsen met twee wielen is in Nederland het btw percentage 21%. Op alle fietsen met drie of meer wielen en de loophulp is het btw percentage 9 % (Deze percentages gelden voor de fiets + alle onderdelen/accessoires die worden besteld bij de fiets). Voor alle onderdelen die later worden besteld geldt een btw percentage van 21 %. In het buitenland gelden veelal andere btw tarieven. Mocht u hierover vragen hebben, neem dan contact met ons op.

Het huren van een Tworby is op dit moment nog niet mogelijk. Wel zijn wij aan het bekijken of wij Tworby op een later moment kunnen innemen. Wanneer iemand de Tworby niet meer gebruikt door bijvoorbeeld herstel van een ziekte of overlijden, kopen wij de module terug.

Het juist monteren en de juiste instructies zullen er voor zorgen dat u optimaal kunt genieten van uw Tworby. Het monteren van de Tworby aan uw eigen fiets vereist technische vakkennis, vanwaar wij er zeker van willen zijn dat deze dan ook op de juiste manier wordt gemonteerd. Daarnaast is het fietsen op een driewieler iets anders dan op een tweewieler. Hierdoor krijgt u ook instructie van de dealer over hoe om te gaan met de driewieler. Is er geen dealer bij u in de buurt? Neem contact met ons op, dan gaan wij voor u op zoek!

Dat kan zeker! Hiervoor dient u contact op te nemen het WMO-loket in uw gemeente. Zij bieden ondersteuning op het gebied van maatwerkvoorzieningen en kunnen aangeven of u uw Tworby (gedeeltelijk) vergoed krijgt. Hierbij kunt u kiezen voor een maatwerkvoorziening gefinancierd vanuit het PGB (persoonsgebonden budget). Hier is een stappenplan te vinden welke u moet doorlopen om hiervoor in aanmerking te komen. 

Montage module

Op dit moment is de module ontwikkeld voor fietsen met 28”, 26" en 24" wielen met een Nexus 5, 7 of 8 versnellingsnaaf. Mocht het een elektrische fiets betreffen, dan is alleen een voor- of middenmoter geschikt om de module op te monteren. Ook kan de Tworby gemonteerd worden op een fiets zonder elektrische ondersteuning. Naast de Nexus 5, 7 en 8 versnellingsnaaf zijn wij bezig met de ontwikkeling voor de traploze naaf van NuVinci. De framemaat is niet bepalend of de Tworby past.

Als u enige kennis heeft van fietsen, dan zou het mogelijk zijn om de module zelf te monteren. Echter leveren wij onze module alleen via gecertificeerde dealers. Op deze manier weten wij zeker dat de module juist wordt gemonteerd en de kans op problemen zo klein mogelijk is.

De fiets verandert door de module in de breedte en het gewicht. De breedte van de fiets wordt 72 cm. Hierdoor is het mogelijk om met uw aangepaste fiets door een normale deur te gaan. Het gewicht van de fiets neemt toe met zo'n 12 kilogram. Het achterwiel wordt er uitgehaald wat zorgt voor minder gewicht, echter door het nieuwe frame zal de fiets iets zwaarder worden. De lengte van uw fiets verandert niet.

Levering en retour

De leveringsvoorwaarden zijn hier te vinden.

Zodra de module besteld is bij de dealer en u de fiets heeft afgeleverd, is de module binnen 5 werkdagen op uw eigen fiets gemonteerd.

Voorwaarden met betrekking tot de garantie zijn hier te vinden.

Voorwaarden met betrekking tot het retourneren zijn hier te vinden.

Fiets(en)

Het fietsen op een Tworby (of een andere driewieler) vergt enige oefening en geduld. In samenwerking met Jeroen van Eck hebben wij een instructievideo gemaakt hoe u met meer zelfvertrouwen op een Tworby (of een andere driewieler) stapt. In acht stappen wordt uitgelegd waar u op moet letten. Wij zijn ervan overtuigd dat u met deze video en uw doorzettingsvermogen het fietsen op een Tworby onder de knie krijgt! Daarnaast is het belangrijk dat u na de aankoop oefent met uw dealer, een ergotherapeut of een van de fietsdocenten die de fietsersbond heeft.

De dealer monteert het frame van uw bestaande fiets. Het is mogelijk om de module los te koppelen, echter raden wij dit niet aan. Mits u een grote bus heeft, is het niet mogelijk om de fiets te vervoeren middels een auto.

Naar aanleiding van testen die wij hebben laten uitvoeren door een externe organisatie blijkt dat de fiets met module een maximaal gewicht van 125 KG kan dragen. De fiets moet voor deze belasting wel op een normale manier gebruikt worden. Bekijk daarnaast altijd een keer per maand uw bandenspanning. Houd er ook rekening mee dat extra gewicht kan zorgen voor beïnvloeding van het rijgedrag.

Nee, voor het product wat wij leveren hebt u geen rijbewijs of een verzekeringskaart nodig. Dit omdat het voertuig uitsluitend in combinatie met trapondersteuning geleverd wordt. De elektrische motor geeft in dit geval alleen ondersteuning als de bestuurder actief mee-trapt.

Onderhoud

Onderdelen worden geleverd door de dealers. Neem contact op met uw dealer in de buurt voor het bestellen van een onderdeel. Hij zal u advies geven over de mogelijkheden en de levertijden.

Bij problemen met de Tworby kunt u verschillende stappen ondernemen. Allereerst kunt u zelf thuis onze website raadplegen. Mocht dit niet resulteren in een oplossing, dan kunt u contact opnemen met uw dealer. Deze heeft veel vakkennis en kan helpen waar nodig. Mocht dit nog niet resulteren in een oplossing, dan zal de dealer contact opnemen met ons en kijken naar een juiste oplossing.

Wij raden aan om de fiets elk jaar te laten controleren door de dealer die de fiets geleverd heeft. Bij storingen en defecten dient u direct de dealer te raadplegen. In de gebruikshandleiding staat hoe u zelf regulier klein onderhoud kunt uitvoeren. De gebruikshandleiding is altijd op het internet te vinden bij de informatie over jouw type fiets indien u die niet meer hebt. Meer over het onderhoud van uw fiets kunt u ook vinden in het artikel: 10 tips voor onderhoud (aangepaste) fiets

Om de kwaliteit en duurzaamheid van de banden te garanderen is het belangrijk dat uw banden opgepompt zijn. Pomp daarom minimaal 1 keer per maand uw banden op. Raadpleeg de tekst op de band om te achterhalen hoeveel bar er op de band moet staan. Mocht u een accu hebben, controleer deze dan ook. Laad de accu minimaal 1 keer per maand op. Daarnaast is het goed om uw fiets te controleren op bewegende of loshangende delen. Een volledig overzicht omtrent fietsonderhoud is hier te vinden. Daarnaast zijn hier ook een aantal handige tips te vinden om er voor verleningen van de levensduur van de accu. 

Accessoires

Er verandert niks aan de bagagedrager van de driewieler, vanwaar het mogelijk blijft om uw fietstassen te blijven gebruiken.

Het oude slot kan gemonteerd worden op het voorwiel of u kunt een lange ketting gebruiken.