Verhalen van tevreden klanten

Jaap Koortens

Jaap durfde niet meer te fietsen en zijn kinderen maakten zich zorgen. Dankzij de Tworby heeft hij zijn vertrouwen én bewegingsvrijheid terug. Lees zijn verhaal.

Van onzeker naar zelfstandig

Jaap hervindt zijn vrijheid met de Tworby

Voor Jaap Koortens was fietsen ooit vanzelfsprekend, maar door toenemende instabiliteit durfde hij niet meer op zijn tweewieler te stappen. Zijn kinderen vonden het te gevaarlijk, en Jaap zelf voelde zich onzeker. "Ik was instabiel en wist: dit is niet veilig meer."

Een vriend wees hem op Tworby, een balansmodule die van je eigen fiets een stabiele driewieler maakt. "Ik had nog een prima Cortina staan," vertelt Jaap. "Het idee dat ik die gewoon kon behouden, vond ik ideaal."

Jaap Koortens

“Ik was eerst heel onzeker, maar door het gewoon te doen verdwijnt die angst vanzelf.”

– Jaap Koortens

Van twijfels naar actie

Toen Jaap online ging zoeken, ontdekte hij al snel de voordelen. "Andere driewielers kosten wel 6000 of 7000 euro. Met Tworby scheelde dat duizenden euro’s én kon ik op mijn vertrouwde fiets blijven rijden."

De eerste proefrit was spannend. "Ik vloog alle kanten op. Maar ik dacht: ik doe het toch!" Op 14 februari 2025 kocht hij zijn Tworby, en sindsdien heeft hij er al 150 kilometer mee gereden.

Zelf leren fietsen met de Tworby

Het fietsen voelde in het begin vreemd. "Je moet je evenwicht uitschakelen, je lichaam stuurt niet meer mee. Bochten, drempels, schuine bruggen — alles vraagt aandacht." Jaap oefende dagelijks achter zijn huis op een parkeerhofje. "De bocht naar rechts was lastig, maar ik bleef oefenen tot het goed ging."

Fietsles nam hij niet. "De instructievideo die ik van Tworby kreeg, was al enorm helpvol. En mijn fietsenmaker gaf me vertrouwen dat het gewoon zou lukken."

Afbeelding

Geen schaamte, wel trots

Wat Jaap ook waardeert aan Tworby, is het sociale aspect achter het product. "Ik vind het mooi dat de balansmodule wordt gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat geeft het geheel nog meer waarde. Je merkt dat er aandacht en zorg in zit."

Voor Jaap was de overstap geen taboe. "Ik schaam me nergens voor. Ik stapte op en dacht: nou, ik ga ervoor." Omstanders reageren positief, zelfs bewonderend. "Mijn buurvrouw zei: ik vind het stoer dat je dit doet."

Hoewel hij de fiets vooral recreatief gebruikt — zoals ritjes naar het havengebied of kaartavonden in Spijkenisse — betekent het voor Jaap veel. "Mijn vrouw is overleden, mijn kinderen willen niet dat ik thuis vereenzaam. De Tworby geeft me weer bewegingsvrijheid."

En zijn fiets? "Die stond al een tijdje te kwispelen dat hij weer wilde fietsen. En nu kan dat weer."

Benieuwd of Tworby ook voor jou het verschil kan maken? Doe de Tworby geschiktheidstest en ontdek het zelf!

Afbeelding