Verhalen van tevreden klanten
Astrid vond op- en afstappen steeds lastiger. Met de Tworby herwon ze haar balans én haar vrijheid. Lees hier haar verhaal.
Van onzekerheid naar vrijheid
Voor Astrid de Winter uit Zevenaar begon haar zoektocht naar meer balans op de fiets op een onverwacht moment. Tijdens het oversteken van de weg maakte ze een inschattingsfout. Niet veel later merkte ze dat ze bij elk kruispunt hoopte op groen licht, simpelweg omdat op- en afstappen steeds moeilijker werd. "Ik had moeite met op- en afstappen en ik merkte dat dit niet goed ging," vertelt Astrid openhartig. Dat was het moment waarop ze haar mobiliteit onder de loep nam.
"Ik moet zijwielen voor volwassenen"
Astrid dacht eerst terug aan hoe haar kinderen ooit leerden fietsen: met zijwieltjes. "Ik zei tegen mijn man: ik moet zijwielen voor volwassenen!" Maar al snel merkte ze dat die onvoldoende stabiliteit boden. Een volwaardige driewieler voor volwassenen voelde voor haar te groot en onhandig, waardoor ze zich minder mobiel voelde. "En toen zag ik iemand bij het stoplicht staan met een fiets die nauwelijks opviel, maar wel drie wielen had. Dat was het!"
"Je zit als een huis op de Tworby, je kunt niet omvallen. En dat op je eigen elektrische fiets!"
De keuze voor Tworby: eigen elektrische fiets behouden
Astrid kwam via de website van Tworby terecht bij Rijwielhuys Lingenwaard in Huissen. "Het idee dat ik mijn eigen elektrische fiets kon behouden en ombouwen naar een stabiele driewieler, dat vond ik geweldig." Geen afscheid van haar vertrouwde fiets, maar wél die extra balans. "De informatie was prima verzorgd en de fiets werd zelfs bij mij thuisgebracht."
De leercurve: van alle kanten uit behalve de goede
Toch was het begin een uitdaging. Astrid vertelt met een glimlach over haar eerste ritjes tijdens het EK voetbal in 2022. "We gingen de steeg uit en ik ging alle kanten op, behalve de goede! Mijn man probeerde het ook en had precies hetzelfde." Ze besloten samen te oefenen, 's avonds, op het parkeerterrein van het ziekenhuis. "Ik wilde overdag geen circus opvoeren als iedereen het kon zien."
De eerste avond was zwaar: haar man moest achter haar aanrennen om haar overeind te houden. Maar al snel kwam er progressie. "De tweede avond dacht ik: oké, dit is te leren. De derde avond ging het beter, en de vierde avond dacht ik: nou, dit kan ik!" Die leercurve hoort erbij, weet Astrid nu. "Je moet echt even de tijd nemen om het je eigen te maken, te oefenen en het goed in je macht te krijgen."
Mobiliteit en vrijheid herwonnen
Hoewel Astrid zichzelf geen fanatieke fietser noemt, heeft de Tworby haar zelfstandigheid teruggegeven. "Mijn doel was om zelfstandig naar de winkel te kunnen, naar vriendinnen te gaan, lunchen zonder mijn partner te belasten. Ik fiets geen 25 kilometer per week, maar ik kan weer mijn eigen weg gaan."
Wat haar nog het meest opvalt, is de reactie van anderen. "Zodra je op een driewieler zit, houden mensen je in de gaten. Niemand gaat me voorbij, ik krijg voorrang. En ik laat het me lekker aanleunen!" Astrid heeft haar fiets bovendien een persoonlijke touch gegeven, met bloemen op haar stuur en fietstassen. "Vaak zien mensen eerst de bloemen, en pas daarna dat het een driewieler is."
Schaamte overwinnen: "Gewoon doen!"
Voor mensen die zich misschien schamen om de overstap naar een driewieler te maken, heeft Astrid een duidelijke boodschap. "Weet je, ik snap het wel. Maar ik heb een bril, ik heb een gehoorapparaat... Ik kan het allemaal niet doen, maar wat schiet ik daar nou mee op? Je wordt ouder, nou en?"
Astrid vergelijkt het met motorrijders of buschauffeurs die elkaar groeten onderweg. "Ik kom af en toe een andere driewieler tegen, en dan steken we altijd een handje op." Haar tip voor twijfelaars: "Doe het gewoon! Het maakt het leven zó veel leuker als je je eigen weg kunt gaan."
Benieuwd of Tworby iets voor jou is? Doe de Tworby geschiktheidstest en ontdek het zelf!