Dankzij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kan je ondersteuning ontvangen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Maar betekent dat er ook een vergoeding is vanuit WMO voor driewielfietsen? Het korte antwoord: ja!
WMO-voorzieningen zijn er voor verschillende groepen mensen en bieden hulp en ondersteuning waar zij dit nodig hebben. Dit gaat van maaltijdservices tot dagbesteding en vervoersvoorzieningen in verschillende vormen. Zo ook voor een fiets én de Tworby.
Het is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie of je in aanmerking komt voor een vergoeding voor je driewielfiets. Om in aanmerking te komen voor een WMO-vergoeding voor een Tworby, dien je een aanvraag in te dienen bij jouw gemeente. Een medewerker van de gemeente zal jouw situatie beoordelen en samen met je kijken naar jouw behoeften en mogelijkheden.
Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar jouw gezondheidssituatie en waar je de driewielfiets voor nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk aan te tonen dat de Tworby een essentiële bijdrage levert aan je mobiliteit en jouw zelfstandigheid vergroot.
De regels voor deze vergoeding vanuit de WMO zijn in elke gemeente anders, maar over het algemeen gelden de volgende criteria:
Neem contact op met het WMO-loket van jouw gemeente, om te bekijken of je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de WMO.
Ben je nog niet gepensioneerd en afhankelijk van je driewielfiets om op het werk te komen? Dan zijn er wellicht mogelijkheden voor een vergoeding van je driewielfiets vanuit het UWV. Hierbij gelden de volgende criteria:
Kijk op de website van het UWV voor meer informatie.
Benieuwd naar andere vormen van vergoeding voor uw driewielfiets? Lees hier verder over de mogelijkheden.
Wellicht ben je benieuwd of een driewieler voor volwassenen aftrekbaar is van de belasting. Wij raden je aan dit te overleggen met je boekhouder. In sommige gevallen is het namelijk mogelijk om de Tworby als aftrekpost te gebruiken middels specifieke zorgkosten.