'Tworby geeft bewegingsvrijheid' - De Schakel

Tworby geeft bewegingsvrijheid

Het gebruik van een fiets tot op hoge leeftijd is de wens van veel senioren. Overgaan naar een elektrisch ondersteunde fiets verruimt de mogelijkheid om te blijven fietsen. Maar elektrisch of niet, fietsen blijft voor senioren een riskante onderneming. Op- en afstappen, stoppen voor een verkeerslicht of voor een voorrangskruising is niet altijd gemakkelijk en daarbij doen zich geregeld valpartijen voor.

Voor mensen met evenwichtsproblemen is er al jaren de mogelijkheid een driewieler te kopen. Maar als trappen daarop te zwaar wordt, was er tot voor kort alleen de tweewielige e-bike. Of de fiets maar helemaal weg te doen. 

Venraynaar Theo (61) en zoon Bob van den Berg (27) uit Nijmegen, die een bedrijf in Arnhem heeft, bedachten een oplossing voor dit probleem. Theo heeft jarenlange ervaring bij de sociale werkvoorziening NLW-groep, en Bob heeft gestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na de nodige dagen knutselen in de fabriek in Arnhem was het concept gereed. Hun oplossing is van een gewone fiets een driewieler te maken, de Tworby. Met een derde wiel is de fiets veel stabieler en kan de berijder stoppen voor bijvoorbeeld een verkeerslicht zonder van de fiets af te moeten stappen. De bewegingsvrijheid en zelfstandigheid raken senioren hierdoor niet kwijt.

Goedkoper

De heren van den Berg willen geen eigen fietsenfabriek beginnen, maar verhandelen het concept. Inmiddels zijn zo’n 55 fietsenmakers in den lande in staat om de eigen e-bike om te bouwen tot een driewieler. De kosten hiervan zijn belangrijk lager dan de aanschaf van een geheel nieuwe driewieler.

Een standaard driewieler kost toch al snel 4500 euro. De Tworby komt op 1500 euro. Daarbij komen natuurlijk nog de kosten van de fietsenmaker. 

De uitvinding is onlangs bekroond met de IGNITE-award, een prestigieuze prijs voor vernieuwende sociale bedrijven in Gelderland en Overijssel.

Bob van den Berg: “Het voordeel van een Tworby voor senioren is dat zij de eigen fiets kunnen blijven gebruiken. Dat heeft vaak ook een emotionele kant, omdat vaak samen met de partner dezelfde fiets is aangeschaft. Het andere voordeel is de lagere prijs”.

Ook in Venray is een dealer, die inbouw kan verzorgen. De mogelijkheid bestaat om binnen de WMO en het persoonsgebonden budget PGB eventueel een (gedeeltelijke) vergoeding van de gemeente Venray te krijgen. Deze mogelijkheid is wel afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Nadere informatie over de Tworby is op internet te vinden.

07-03-2021

Terug naar berichten
'Tworby geeft bewegingsvrijheid' - De Schakel