Samenwerking met Libra Revalidatie en Fontys Hogescholen

Zo’n twee weken geleden is er een onderzoek gestart in samenwerking met Libra Revalidatie en Fontys Hogescholen. In dit onderzoek wordt er gekeken naar de gebruikerservaring/ gebruikersgemak van mensen met verschillende diagnoses bij het gebruik van de Tworby. De focus ligt hierbij op het identificeren van behoeftes om vervolgens aanbevelingen te geven naar aanleiding van de conclusies. Vanuit de Fontys houden drie studenten zich bezig met dit onderzoek ieder met haar eigen diagnosegroep. Ook zullen er therapeuten en andere specialisten betrokken zijn bij dit project om te sparren, monitoren, te ondersteunen en evalueren. 

De diagnose groepen zijn onderverdeeld in drie groepen. Diagnosegroep 1 zijn mensen met spierziekten of aandoeningen gerelateerd aan spieren (neuromusculaire aandoeningen). Vaak hebben deze mensen verminderde spierkracht of is het belangrijk om de spieren in beweging te houden. Een tweewieler is vaak lastig omdat dit veel energie vergt van hun stabiliteit. Deze stabiliteit wordt door de Tworby opgevangen, waardoor hun belasting en belastbaarheid beter in stand gehouden wordt. Diagnosegroep 2 zijn mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH, voornamelijk CVA of na een trauma). Bij mensen met NAH is de balans vaak aangedaan, waardoor mensen mogelijk niet op een tweewieler kunnen fietsen. Ook kan het zijn dat iemand een verlamming of gedeeltelijke verlamming heeft aan zijn of haar arm en/of been. Als hier sprake van is kunnen mensen niet snel genoeg reageren in het verkeer om bijvoorbeeld hun voet op de grond te zetten als ze remmen. Dit kan met de Tworby worden opgelost omdat er dan minder snel reactievermogen wordt gevraagd van iemand. Diagnosegroep 3 zijn mensen met een amputatie of trauma. Bij deze mensen kan het zijn dat stabiliteit verminderd is in de benen. Hierdoor kunnen ze zich niet meer opvangen op een tweewieler, waardoor er een aangepaste fiets aanbevolen wordt.

Naast het onderzoeken van deze diagnosegroepen zal er een demo plaatsvinden met therapeuten en specialisten. Hierbij zal ieder vanuit zijn eigen discipline (o.a. fysiotherapie en ergotherapie) kijken hoe de Tworby van toepassing kan zijn in zijn of haar werkveld.

Eind januari zullen de resultaten van het onderzoek gepresenteerd worden. Wij zijn erg benieuwd wat de uitkomsten zullen zijn. We hopen met dit onderzoek een nog betere aansluiting te krijgen bij de behoefte die mensen hebben, kijkend naar de ondersteuning en/of verbetering van mobiliteit.

 

 

Terug naar berichten
Samenwerking met Libra Revalidatie en Fontys Hogescholen