Moeite met opstappen, een veel voorkomend probleem

Fietsen: Een bron van vrijheid en plezier voor velen, maar voor sommige mensen kan het op- en afstappen van de fiets een uitdaging zijn. Misschien heb je zelf weleens ervaren hoe lastig het kan zijn, of ken je iemand die hiermee worstelt. In deze blogpost gaan we dieper in op dit onderwerp en reiken we oplossingen aan die jou wellicht kunnen helpen.

Oorzaken

Voor sommige mensen kan het op- en afstappen van de fiets soms een ontmoedigende taak zijn. Gewrichtspijn, verminderde spierkracht en evenwichtsproblemen kunnen ervoor zorgen dat het op- en afstappen lastiger gaat. Dat betekent een afname in mobiliteit, en daarbij ontstaat vaak ook sociaal isolement. Dit is iets wat we ten koste van alles willen voorkomen. Daarom delen we graag een aantal praktische tips en oplossingen om het fietsen weer toegankelijk te maken voor iedereen die hiermee worstelt.

Opstappen op fiets kan voor veel ouderen een grote bellemering zijn die hen van fietsen weerhoud

Oplossingen

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop ouderen geholpen kunnen worden. Allereerst kan een fiets met een lage instap al een wereld van verschil maken. Dit vermindert namelijk de belasting op de gewrichten tijdens het op- en afstappen. Daarnaast kunnen simpele hulpmiddelen zoals een opstapje of een stevige fietsstandaard de fiets stabiel houden, waardoor het opstappen veiliger en gemakkelijker wordt.

Daarnaast telt het type fiets wat je hebt ook mee in het opstapgemak. Een aangepaste fiets - zoals een driewieler - zorgt voor meer stabiliteit. Niet alleen tijdens het op- en afstappen, maar ook tijdens het fietsen zelf. Het voordeel van een driewieler is namelijk dat je onderweg ook niet langer meer hoeft op en af te stappen, wanneer je bijvoorbeeld bij een stoplicht of druk kruispunt bent.

Verschillende soorten driewielers 

  • Hoge driewieler: Een hoge driewieler wordt gezien als de traditionele driewieler. Deze fiets beschikt over een voorwiel en twee achterwielen en de zitting bevindt zich boven de trapas. Een hoge driewieler biedt extra stabiliteit, maar zorgt er met een hoge zitpositie ook voor dat je goed overzicht op het verkeer houdt. 
  • Lage driewieler: Een driewielfiets met een lagere zitpositie en een zitting is een makkelijk te besturen driewielfiets. Doordat er op deze fiets een andere houding aangenomen wordt, is er minder belasting op de rug, nek, schouders en polsen.  
  • De Tworby: Door je eigen (elektrische) fiets te verbeteren met een Tworby, creëer je een veilige fiets met drie wielen. Net als op de hoge driewieler heb je dezelfde zitervaring als op een normale tweewieler. Je behoudt je eigen fiets, terwijl de extra zijwielen dezelfde stabiliteit bieden als een complete elektrische driewieler. Het is een kostenefficiënte en duurzame oplossing.

De techniek van Tworby zorgt ervoor dat u met uw eigen fiets meer stabiliteit ervaart

Tips voor het op- en afstappen

Om het op- en afstappen nog gemakkelijker te maken, is het van groot belang om de juiste fietshouding aan te nemen. Zorg ervoor dat je voeten stevig op de grond staan en je zadel op de juiste hoogte is afgesteld, zodat je knieën niet te veel gebogen zijn. 

  1. Voordat je op de fiets stapt, is het van belang dat je de parkeerrem op de fiets zet. Dit kan je doen door de remhendel in te drukken en vervolgens het knopje boven op de remhendel te draaien. Op deze manier blijft je fiets stevig staan als je wil opstappen.
  2. Vervolgens stap je door de fiets heen waardoor je met beide voeten aan weerszijde van de fiets komt te staan.
  3. De laatste stap is het plaatsen van je sterkste been op het laagste pedaal om vervolgens plaats te nemen op het zadel. De fiets staat nog op de parkeerrem, dus je kunt niet wegrollen! Ga ontspannen op het zadel zitten met de voeten op de pedalen (net zoals in de auto).

We begrijpen als geen ander dat het opstappen van de fiets voor sommigen een uitdaging kan zijn, maar met de juiste aanpassingen en ondersteuning is het mogelijk om volop te blijven genieten van het fietsen. Onze missie is om iedereen de vrijheid en vreugde van het fietsen te laten ervaren, ongeacht leeftijd of beperking. Want een ritje op de fiets zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn, zonder obstakels op de weg. 

Hopelijk helpen deze tips jou om je fietstochten een stukje aangenamer te maken, zodat je kan blijven genieten van de wereld die er te ontdekken valt op twee of drie wielen.

Terug naar berichten
Moeite met opstappen, een veel voorkomend probleem