Blog 18: Moeite met opstappen, een veel voorkomend probleem

Voor veel mensen lijkt het opstappen op de fiets een vanzelfsprekende handeling, maar voor anderen kan het een uitdaging zijn. Misschien heeft u zelf wel eens ervaren dat u moeite had om op uw fiets te stappen, of ken u iemand die hiermee worstelt. In deze blog gaan we dieper in op de mogelijke oorzaken van deze uitdaging en geven we tips om het opstappen op de fiets gemakkelijker te maken. Hopelijk helpen deze tips u om uw fietstochten een stukje aangenamer te maken. 

Oorzaken

Het is niet ongebruikelijk dat ouderen moeite hebben met het opstappen op de fiets. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals verminderde spierkracht, evenwichtsproblemen of gewrichtspijn. Voor sommige ouderen kan het opstappen op de fiets zelfs een belemmering zijn om te blijven fietsen, wat kan leiden tot een verminderde mobiliteit en sociaal isolement. 

Opstappen op fiets kan voor veel ouderen een grote bellemering zijn die hen van fietsen weerhoud

Oplossingen

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop ouderen geholpen kunnen worden om het opstappen op de fiets gemakkelijker te maken. Allereerst kan een fiets met een lage instap een oplossing bieden, zodat het opstappen minder belastend is voor de gewrichten. Daarnaast kunnen hulpmiddelen zoals een opstapje of een stevige fietsstandaard helpen om de fiets stabiel te houden tijdens het opstappen. 

Daarnaast telt het type fiets dat u heeft ook mee in het opstapgemak. Een aangepaste fiets – zoals een driewieler – zorgt voor meer stabiliteit, ook tijdens het opstappen. Het voordeel van een driewieler is dat u onderweg ook niet langer meer hoeft op en af te stappen, wanneer u bijvoorbeeld bij een stoplicht of druk kruispunt bent. Er zijn verschillende soorten driewielers op de markt, zo vindt u er altijd een die bij uw behoeften aansluit: 

  • Hoge driewieler: Een hoge driewieler wordt gezien als de traditionele driewieler. Deze fiets beschikt over een voorwiel en twee achterwielen en de zitting bevindt zich boven de trapas. Vaak is het voor ervaren fietsers lastiger om te wennen op zo een driewielfiets. Waar u op een normale fiets gewend bent om in de bocht mee te leunen naar de kant waar u op stuurt, moet u dit bij een driewieler juist niet meer doen. Daardoor krijgen bestuurders in het begin vaak het gevoel dat ze omvallen, terwijl dit juist niet gebeurt met een driewieler. 
  • Lage driewieler: Een driewielfiets met een lagere zitpositie en een zitting is een makkelijk te besturen driewielfiets. Doordat er op deze fiets een andere houding aangenomen wordt is er minder belasting op de ruk, nek, schouders en polsen.  
  • Ombouwmodule: Met de ombouwmodule van Tworby kunt u uw eigen (elektrische) tweewieler ombouwen naar een stabiele driewieler. Op deze manier kan uw eigen fiets behouden blijven worden. Ook ligt de aanschafprijs van een ombouwmodule veel lager dan die van een complete elektrische driewieler, terwijl het wel dezelfde stabiliteit biedt.  

De ombouwmodule van Tworby zorgt ervoor dat u met uw eigen fiets meer stabiliteit ervaart

Ten slotte is het belangrijk om de juiste fietshouding aan te nemen bij het opstappen. Dit betekent dat de voeten stevig op de grond moeten staan en het zadel op de juiste hoogte moet worden afgesteld, zodat de knieën niet te veel gebogen zijn. 

Het is begrijpelijk dat het opstappen op de fiets voor sommige ouderen een uitdaging kan zijn, maar door het gebruik van hulpmiddelen, het doen van oefeningen en het aanpassen van de fietshouding kan het opstappen gemakkelijker worden gemaakt. Hierdoor kunnen ouderen blijven genieten van het fietsen en hun mobiliteit behouden. 

Terug naar berichten
Blog 18: Moeite met opstappen, een veel voorkomend probleem