Blog 9: Fiets voor ouderen: welke fiets is geschikt voor jou?

Bij het kiezen van een fiets voor ouderen begrijpen we dat je soms wat extra hulp kan gebruiken. Gelukkig zien we steeds meer fietsenzaken die een speciale ‘seniorenhoek’ inrichten en graag de tijd nemen om je goed te adviseren. Het is dan ook erg belangrijk om meerdere modellen te testen en te ervaren welke het meest comfortabel aanvoelt. Het laatste wat we willen is dat je thuiskomt met een nieuwe fiets waarop je je niet veilig voelt. In deze blogpost geven we je een overzicht van de verschillende opties en welke voordelen deze met zich meebrengen.

De keuze is reuze

1. Lage instap fiets 

Lage instap fiets voor ouderen

Wanneer je ouder wordt of een blessure hebt door een ongeluk of val, is het soms lastig je been hoog op te tillen om deze over het frame van de fiets te krijgen. Een lage instap zorgt ervoor dat je veilig op en af kunt stappen, ook wanneer je niet meer zo flexibel bent.

Er zijn verschillende modellen beschikbaar met verschillende kenmerken. Deze verschillen zitten meestal in de trapas en in het gemak waarmee je je voeten op de grond kan krijgen. Wederom is het belangrijk om te kijken wat hier in uw voorkeur heeft.

2. Ombouwset driewielfiets 

Ombouw driewieler fiets voor ouderen

Als je nog een goede (elektrische) fiets hebt waar je erg gehecht aan bent, dan kan je deze met Tworby om laten bouwen tot een driewielfiets. Het grote voordeel is dat je je eigen fiets behoudt, en deze oplossing is relatief laag in kosten. Door een parkeerrem die tijdens de ombouw wordt gemonteerd, wordt het op- en afstappen nog veiliger. Wanneer je fiets hebt laten ombouwen, behoort de fiets tot de categorie hoge driewielfiets. Fietsen op een hoge driewielfiets is een actieve manier van fietsen, omdat je je romp stabiel moet houden.

3. Driewielfiets 

Driewielfiets voor ouderen

Een fiets die steeds populairder begint te worden onder ouderen is de driewielfiets. Naast een lage instap heeft deze fiets een extra wiel waardoor je niet zomaar meer om kan vallen. Iets wat ook erg voordelig is, is dat je niet meer hoeft op- en af te stappen bij het stoplicht. De afgelopen jaren zien we de driewielfiets steeds meer voorbij komen en is deze oplossing zeker genormaliseerd in het straatbeeld. 

Er zijn zowel hoge als lage driewielfietsen op de markt. Het voordeel van een hoge driewielfiets is het overzicht dat je hebt over de weg. Deze fiets is geschikt voor mensen die moeite hebben met op- en afstappen.

Een lage driewielfiets heeft als voordeel dat je laag bij de grond zit en daardoor makkelijker kan sturen en minder evenwichtsproblemen ervaart. Deze fiets is geschikt voor mensen die ook evenwichtsproblemen tijdens het fietsen zelf ervaart.

4. Tandem 

Fietsen op een tandem voor ouderen

Samen fietsen is natuurlijk altijd leuker dan alleen. Op oudere leeftijd kan het weleens voorkomen dat jij en je fietspartner een verschil in conditie ervaren. Een tandem is de uitgelezen oplossing voor dit probleem. Op een tandem ben je sneller dan op een solofiets en ervaar je minder luchtweerstand. Deze wordt alleen door de voorste persoon opgevangen.

Ondanks dat het er erg leuk en gezellig uit ziet, vergt het wel enige oefening om samen op een tandem te fietsen. Het is meer dan aan te raden om dit eerst op een rustige plek uit te proberen en onder de knie te krijgen. Ook de stalling van de tandem kan in sommige gevallen voor problemen zorgen.

5. Zijwielen 

Een fiets voor ouderen met zijwielen

Een andere oplossing waarbij je wederom je eigen fiets kan behouden is het plaatsen van zijwielen aan het achterwiel van de fiets. De extra wielen zorgen ervoor dat je gecorrigeerd wordt als je te veel naar links of rechts gaat. Omvallen wordt zo een stuk lastiger.

Een nadeel ten opzichte van een ombouwset is dat de wielen niet worden aangedreven en je deze dus ook niet tot stilstand kan brengen door middel van een rem.

 

Overzicht

Hieronder vind je een overzicht van de prijsindicaties voor de verschillende opties:

  • Lage instapfiets: €1.999 -  €5.026 
  • Ombouwset (elektrische) fiets: €1.549 -  €1.999 
  • Hoge elektrische driewielfiets: €5701 -  €7.200
  • Lage elektrische driewielfiets: €5.882 -  € 7.819 
  • Zijwielen: +- €500

Bij Tworby begrijpen we dat jouw veiligheid en comfort voorop staan bij het kiezen van de juiste fiets. Als je geïnteresseerd bent in het laten ombouwen van je eigen fiets naar een stabiel driewieler, dan nodigen we je graag uit om contact op te nemen met een Tworby verkooppunt bij jou in de buurt voor het maken van een vrijblijvende proefrit. 

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt en maak vandaag nog een afspraak voor een persoonlijk advies op maat.

Terug naar berichten
Blog 9: Fiets voor ouderen: welke fiets is geschikt voor jou?