Blog 3: De Tworby, ook hét hulpmiddel voor jongvolwassenen met een beperking

Voor veel ouderen is de Tworby dé oplossing wanneer het fietsen niet meer zo goed lukt... maar je je zelfredzaamheid, vrijheid, veiligheid en vitaliteit graag wil behouden. Maar niet alleen voor ouderen kan de Tworby een uitkomst zijn. Zo biedt de Tworby ook veel voordelen aan jongvolwassenen met een beperking. In deze blogpost gaan we hier dieper op in en besteden we aandacht aan het verhaal van (de moeder van) Bas. 

Ontmoet Bas. Bas is 18 jaar oud en is geboren met een halfzijdige verlamming. Het dagelijkse leven vraagt vraagt veel persoonlijke begeleiding, maar sinds april 2021 heeft de Tworby zijn leven veranderd. Voorheen durfde Bas niet te fietsen, maar nu fietst hij samen met zijn moeder kilometer na kilometer. 

Kennismaking Tworby

Voor de aanschaf van zijn fiets en het laten monteren van de Tworby zijwielen, is Bas langs geweest bij Jef Abels Bikes in Gulpen. Abels Fietsspeciaalzaak heeft de Tworby volledig gepersonaliseerd zodat Bas deze optimaal kan gebruiken. Zo heeft hij gekozen voor een elektrische fiets en heeft Jef Abels Bikes het besturingssysteem van de fiets dat eerst aan de rechterkant zat, gemonteerd naar de linkerkant. Dit was gewenst omdat Bas aan de rechterkant van zijn lichaam verlamd is.   

Bevindingen

De gepersonaliseerde Tworby heeft Bas meer vrijheid gegeven. Door de elektrische trapondersteuning kan Bas het heuvelachtige gebied waarin hij woont gemakkelijk aan. Doordat de module compacter én smaller is dan ‘reguliere’ driewielers is het gemakkelijker om met de Tworby op pad te gaan. De solide constructie maakt het gebruik op veel meer plekken toegankelijk. Zo geeft de moeder van Bas aan dat ze tegenwoordig eerder de Tworby meenemen dan de rolstoel. Ze kunnen de driewieler gemakkelijk vervoeren, waardoor er ook tijdens uitstapjes of op vakantie meer met het gezin gefietst kan worden. Eerder was dit lastiger omdat het huren van driewielers op veel locaties nog niet mogelijk is.

Toegevoegde waarde

De Tworby heeft Bas meer vreugde, zelfvertrouwen en eigenwaarde gegeven. Het heeft hem zelfstandigheid gegeven in het dagelijkse leven, waar hij normaal afhankelijk is van anderen. Tegelijkertijd zorgen de zijwielen voor meer veiligheid in het verkeer. De breedte van andere driewielers maakt het uitwijken voor tegenliggers in sommige situaties best moeilijk en daardoor ook gevaarlijk. Aangezien de Tworby smaller is, is het passeren van anderen veel veiliger dan eerst. De moeder van Bas is lovend over de Tworby en beveelt deze aan aan anderen die mogelijk in zo'n zelfde soort situatie zitten. Dankzij de Tworby kan Bas veilig en zelfstandig fietsen, waardoor het hele gezin samen op pad kan gaan met de fiets. 

Tot slot

Het is goed om te zien dat onze fietsmodule ook zijn vruchten afwerpt onder de jongere doelgroep. Het Tworby-team wil namelijk zoveel mogelijk mensen langer in beweging houden. Wil je ook kennis maken met de Tworby? Wij vertellen je graag meer. Je kan contact opnemen via info@tworby.nl of door te bellen naar 085 064 2009

Terug naar berichten
Blog 3: De Tworby, ook hét hulpmiddel voor jongvolwassenen met een beperking