Blog 26: Fietsen met een spierziekte - hoe de Tworby kan helpen

Voor mensen met spierziekten zoals polyneuropathie kan fietsen een uitdaging zijn. Het bewaren van evenwicht, voldoende kracht zetten bij het trappen en lange afstanden afleggen kunnen moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Gelukkig biedt de Tworby een oplossing die de mobiliteit en zelfstandigheid van mensen met spierziekten kan vergroten. In dit artikel bespreken we hoe de Tworby specifiek kan helpen bij het fietsen met polyneuropathie.

Wat is Polyneuropathie?

Polyneuropathie is een aandoening waarbij meerdere zenuwen, vooral in de armen en benen, beschadigd raken. Dit leidt vaak tot symptomen zoals spierzwakte, verminderde coördinatie en balansproblemen. Er zijn verschillende vormen van polyneuropathie, waaronder demyeliniserende polyneuropathie (CIPD), Guillain-Barré syndroom, Miller Fisher-syndroom, multifocale motore neuropathie (MMN), MGUS-polyneuropathie en CIAP. Voor mensen met polyneuropathie kan fietsen op een gewone tweewielfiets riskant en frustrerend zijn vanwege deze symptomen.

Voordelen van de Tworby voor mensen met spierziekten

  1. Verbeterde stabiliteit

De Tworby biedt een stabielere basis dan een gewone tweewielfiets. De twee achterwielen zorgen ervoor dat de fiets niet zomaar kan kantelen en dat je niet af hoeft te stappen bij een druk kruispunt of rood stoplicht.

  1. Aangepast aan jouw wensen en behoeften

De Tworby is een techniek waarmee bijna iedere fiets kan worden omgebouwd naar een aangepaste driewielfiets. Zo kan de Tworby ook op een fiets met lage instap worden gemonteerd, hierdoor wordt het gemakkelijker om op en af te stappen doordat je jouw benen niet meer zo hoog op hoeft te tillen.

  1. Elektrische ondersteuning

De Tworby kan ook worden gemonteerd op elektrische fietsen, zolang de motor niet in het achterwiel zit. Dit verlicht het trappen, waardoor mensen met beperkte spierkracht langere afstanden kunnen afleggen zonder overmatige vermoeidheid. Ook is de Tworby dubbel aangedreven voor optimaal rijcomfort.

  1. Actieve houding

De Tworby is ontworpen om een hoge, stabiele driewielfiets te zijn. Dit betekent dat gebruikers in een actieve, rechtopzittende positie fietsen. Een rechte houding bevordert de actieve betrokkenheid van de spieren in de romp, rug, en nek. Dit helpt bij het behouden en versterken van jouw spierkracht.

Ervaringen van gebruikers

Bas, een van onze jongste Tworby gebruikers heeft een spierziekte en was altijd beperkt om dingen te ondernemen. Sinds zijn fiets is aangepast met de Tworby heeft hij zijn vrijheid weer helemaal terug. Zo zegt Bas: “Ik kan nu zelf overal komen. Ik fiets nu naar mijn vrienden, de sportclub of doe een rondje boodschappen met mijn Tworby-fiets”.

Ook is meneer de Waal enorm blij met zijn Tworby, zo vertelt hij: “Als liefhebber van fietsen moest ik helaas vanwege mijn ziekte de fiets laten staan. Als gevolg van de neuro-sarcoidose kan ik mijn evenwicht niet goed bewaren. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een alternatief en ben bij de Tworby terecht gekomen. Wat een voordeel hierbij was, dat ik mijn eigen fiets kon behouden. Al vrij snel leerde ik ermee omgaan en heeft het mijn blik verruimd. Zodoende voel ik me nu minder afhankelijk van anderen en kan er zelf weer op uit. Zeker aan te bevelen voor anderen”.

Fietsen met een spierziekte hoeft geen onmogelijke opgave te zijn. De Tworby kan mensen met aandoeningen zoals polyneuropathie helpen om weer actief, mobiel en zelfstandig te zijn. 

Terug naar berichten
Blog 26: Fietsen met een spierziekte - hoe de Tworby kan helpen