Blog 11: Grote stijging verkeersdoden 75-plussers 

Een alarmerende toename in het aantal verkeersdoden raakt ons allemaal diep. Nederland, bekend om haar veilige verkeerssituaties, werd in 2022 geconfronteerd met een zorgwekkende stijging van het aantal verkeersslachtoffers, waarbij we teruggaan naar aantallen die we sinds 2008 niet meer hebben gezien. Vooral onder onze dierbare ouderen vallen steeds meer slachtoffers, voornamelijk op de fiets. Het is belangrijk om de oorzaken van deze stijging te begrijpen en actie te ondernemen om onze verkeersveiligheid te verbeteren. In deze blogpost krijgen we samen dieper inzicht in de cijfers van 2022, de hoofdoorzaken van deze toename en bespreken we de mogelijke oplossingen om te voorkomen dat deze aantallen opnieuw stijgen.

Grote stijging onder 75-plus fietsers 

Vorig jaar meldde het CBS dat er in 2022 maar liefst 737 mensen zijn omgekomen in het verkeer - 155 meer dan het voorgaande jaar. Een aanzienlijk deel van deze verkeersdoden, 291 om precies te zijn, zijn fietsers. Het is pijnlijk om te zien dat vooral onder de 75-plussers het aantal fatale fietsongevallen aanzienlijk is gestegen, van 94 in 2021 naar 150 in 2022. Velen van hen zijn niet door botsingen om het leven gekomen, maar door verkeerde stuurbewegingen, valpartijen of weersomstandigheden die het fietsen bemoeilijken.  

Grote stijging verkeersdoden onder 75-plussers op de fiets
Tabel 1. Verkeersdoden 2022 in Nederland naar leeftijd. Bron: CBS Statline (Statistiek Verkeersdoden) via SWOV.

Preventie  

Het is ons doel bij Tworby om deze aantallen terug te dringen door middel van preventie en maatregelen, zodat onze oudere medemens veilig kan blijven genieten van het fietsen. Bewustwording hierover is essentieel - het is van groot belang dat ouderen goed worden voorgelicht over de risico’s die het fietsen op latere leeftijd met zich meebrengt en de beschikbare oplossingen. Het dragen van een fietshelm kan bijvoorbeeld de kans op hoofdletsel bij een fietsongeluk met 62 procent verminderen. Daarnaast kan een hulpmiddel zoals een driewieler de valpartijen verminderen en meer stabiliteit en zekerheid bieden tijdens het fietsen. Zo kan je met je voeten op de trappers blijven zitten zonder af te hoeven stappen bij drukke kruispunten of stoplichten.

Een driewieler zorgt voor meer stabiliteit en voorkomt valpartijen
Foto: Tworby / Een driewieler zorgt voor extra stabiliteit en zekerheid tijdens het fietsen 

Doel 

Ons doel om tegen 2030 het aantal verkeersdoden terug te brengen naar nul is een nobele en haalbare missie, maar we hebben wel jouw hulp nodig. Samen moeten we blijven werken aan effectieve maatregelen en educatie om dit doel te bereiken. Laten we als gemeenschap onze verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat elke fietser - jong en oud - zich veilig voelt opp de weg.

Wil je meer informatie over een geschikte fiets voor ouderen? Lees dan onze blog ‘Fiets voor ouderen: Welke is voor jou geschikt’ Voor meer informatie over driewielfietsen en de ombouwtechniek van Tworby – die van jouw tweewieler een echte driewieler maakt – klik hier

Terug naar berichten
Blog 11: Grote stijging verkeersdoden 75-plussers