Blog 16: Grote stijging verkeersdoden 75-plussers 

Het aantal verkeersdoden in Nederland is in 2022 aanzienlijk gestegen, de stijging is zo groot dat er sinds 2008 niet meer zo veel verkeersdoden zijn geweest als afgelopen jaar. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, aangezien Nederland bekend staat als een land met een van de veiligste verkeerssituaties ter wereld. Vooral onder ouderen vallen er steeds meer slachtoffers, meestal op de fiets. Het is belangrijk om te begrijpen waarom deze toename in verkeersdoden zich voordoet en wat er gedaan kan worden om de verkeersveiligheid te verbeteren. In deze blogpost zullen we de cijfers van 2022 analyseren, de belangrijkste oorzaken van het stijgende aantal verkeersdoden bespreken en kijken naar mogelijke oplossingen die ervoor moeten zorgen dat dit aantal niet opnieuw zal stijgen. 

 

Grote stijging onder 75-plus fietsers 

Afgelopen dinsdag meldde het CBS dat er in 2022 737 mensen zijn omgekomen in het verkeer. Dat zijn er 155 meer dan een jaar eerder. Een groot gedeelte van deze verkeersdoden – namelijk 291 – zijn fietsers. Vooral onder de 75-plussers steeg het aantal verkeersdoden op de fiets flink, van 94 in 2021 naar 150 in 2022. Veel van deze ongelukken werden niet veroorzaakt door een botsing maar overleden na een verkeerde stuurbeweging, een val van de fiets of bijvoorbeeld gladheid.  

 

Grote stijging verkeersdoden onder 75-plussers op de fiets
Tabel 1. Verkeersdoden 2022 in Nederland naar leeftijd. Bron: CBS Statline (Statistiek Verkeersdoden) via SWOV.

Preventie  

Om ervoor te zorgen dat er minder mensen verongelukken op de fiets onder de oudere doelgroep dient deze doelgroep beter ingelicht te worden over de gevaren die het fietsen op latere leeftijd met zich meebrengt en de oplossingen die beschikbaar zijn voor eventuele problemen die zij ervaren. Zo zorgt het dragen van een fietshelm ervoor dat de kans op hoofdletsel bij een fietsongeluk met 62 procent wordt verlaagd. Ook kan bijvoorbeeld een hulpmiddel, zoals een driewieler ervoor zorgen dat er minder valpartijen plaatsvinden onder ouderen. Een driewieler zorgt voor extra stabiliteit en zekerheid tijdens het fietsen, de bestuurder hoeft niet langer af te stappen bij een druk kruispunt of stoplicht. Hij of zij kan gewoon met de voeten op de trappers blijven zitten. 

 

Een driewieler zorgt voor meer stabiliteit en voorkomt valpartijen
Foto: Tworby / Een driewieler zorgt voor extra stabiliteit en zekerheid tijdens het fietsen 

Doel 

Eind 2018 werd er door onder meer het kabinet, de provincies, de gemeenten en vervoersregio’s een plan gepresenteerd om het aantal verkeersdoden in 2030 terug te draaien naar nul. Dit lijkt nog erg optimistisch. Er zullen nog veel maatregelen genomen moeten worden om dit werkelijkheid te maken. Daarnaast speelt ook educatie een voorlichting over het verkeer een belangrijke rol.  

 

Wilt u meer informatie over een geschikte fiets voor ouderen lees dan onze blog ‘Fiets voor ouderen: Welke is voor u geschikt’. Voor meer informatie over driewielfietsen en de ombouwmodule van Tworby – die van uw tweewieler een echte driewieler maakt – klik hier.  

Terug naar berichten
Blog 16: Grote stijging verkeersdoden 75-plussers