BLOG 13: Fiets voor ouderen: welke fiets is voor u geschikt?

Bij het uitzoeken van een fiets voor ouderen kunt u soms nog wel wat hulp gebruiken. Gelukkig richten steeds meer fietsenzaken een 'seniorenhoek' in hun winkel in en nemen ze de tijd om u goed te adviseren. Het is erg belangrijk om meerdere modellen te testen en te ervaren wat het prettigst. Het is natuurlijk alles behalve fijn om thuis te komen met een nieuwe fiets waarop u zich niet veilig voelt.

Afhankelijk in welke conditie u bent en welke klachten u ervaart op je huidige tweewieler kunt u een keuze maken in de meeste geschikte fiets voor ouderen. In dit artikel geven we u een overzicht van de verschillende opties die er zijn op het gebied van fietsen voor ouderen en welke voordelen deze hebben.

De keuze is reuze

1. Lage instap fiets 

Lage instap fiets voor ouderen

Wanneer u ouder wordt of een blessure hebt door een ongeluk of val  is het soms lastig uw been hoog te tillen om deze over het frame van de fiets te krijgen. Een lage instap zorgt ervoor dat je veilig op en af kunt stappen met, ook wanneer u niet meer zo flexibel bent.

Er zit ook veel verschil in lage instap fietsen. Deze verschillen zitten meestal in de trapas en in de mate van het met gemak naar de grond krijgen van uw voeten. Wederom is het belangrijk om te kijken wat hier in uw voorkeur heeft. 

2. Ombouwset driewielfiets 

Ombouw driewieler fiets voor ouderen

Wanneer u nog een goede (elektrische) fiets heeft kunt u deze laten ombouwen tot een driewielfiets. Er bestaan verschillende aanbieders, neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar onze ombouwmodule Tworby. Het grote voordeel is dat uw eigen fiets wordt behouden. Deze oplossing is daarom ook relatief laag in de kosten. Door een parkeerrem die tijdens de ombouw wordt gemonteerd wordt het op- en afstappen nog veiliger. 

3. Driewielfiets 

Driewielfiets voor ouderen

Een fiets die steeds populairder begint te worden onder ouderen is de driewielfiets. Naast een lage instap heeft deze fiets een extra wiel waardoor u niet zomaar meer om kan vallen. Iets wat ook erg voordelig is, is dat u niet meer hoeft op- en af te stappen bij het stoplicht. De afgelopen jaren zien we de driewielfiets steeds meer voorbij komen en is deze oplossing zeker genormaliseerd in het straatbeeld. 

Er zijn zowel hoge als lage driewielfietsen op de markt. Het voordeel van een hoge driewielfiets is het overzicht wat u hebt over de weg. Een lage driewielfiets heeft als voordeel dat de zwaartekracht lager zit en u daardoor makkelijker kunt trappen.  

4. Tandem 

Fietsen op een tandem voor ouderen

Samen fietsen is natuurlijk altijd leuker dan alleen. Op oudere leeftijd kan het wel eens voorkomen dat u en uw fietspartner een verschil in conditie ervaren. Een tandem is de uitgewezen oplossing voor dit probleem. Op een tandem bent u sneller dan op een solofiets en ervaart u minder luchtweerstand. Deze wordt alleen door de voorste persoon opgevangen.

Ondanks dat het er erg leuk en gezellig uit ziet, vergt het wel enige oefening om samen op een tandem te fietsen. Het is meer dan aan te raden om dit eerst op een rustige plek uit te proberen en onder de knie te krijgen. Ook de stalling van de tandem kan in sommige gevallen voor problemen zorgen. 

5. Zijwielen 

Een fiets voor ouderen met zijwielen

Een andere oplossing waarbij u wederom uw eigen fiets kunt behouden is het plaatsen van zijwielen aan het achterwiel van de fiets. De extra wielen zorgen ervoor dat u gecorrigeerd wordt als u teveel naar links of rechts gaat. Omvallen wordt zo een stuk lastiger.

Een nadeel ten op zichten van een ombouwset is dat de wielen niet worden aangedreven en u deze dus ook niet tot stilstand kan brengen door middel van een rem. 

 

Overzicht

Hieronder vind u een overzicht van wat de aanschaf van een van de bovenstaande oplossingen 

  • Lage instapfietsen heeft u tussen € 1.999 en € 5.026 
  • Ombouwset  (elektrische) heeft u tussen de € 1.549 en € 1.999 
  • Hoge elektrische driewielfietsen heeft u tussen de € 5701 en € 7.200
  • Lage elektrische driewielfiets heeft u tussen de € 5.882 en € 7.819 
  • Zijwielen kosten ongeveer € 500 

Heeft u interesse in het laten ombouwen van uw eigen fiets naar een stabiele driewieler? Druk op de onderstaande knop om uw dichtstbijzijnde Tworby-dealer te vinden voor het maken van een vrijblijvende proefrit.

Vind een dealer

Terug naar berichten