Blog 6: DE TWORBY, OOK HÉT HULPMIDDEL VOOR JONGVOLWASSENEN MET EEN BEPERKING

Het doel van de Tworby is om mensen zo lang mogelijk in beweging te houden. Voor veel ouderen kan dit dé oplossing zijn als je niet meer durft te fietsen en graag je zelfredzaamheid, vrijheid, veiligheid en vitaliteit wil verhogen. Maar niet alleen voor ouderen kan de Tworby een uitkomst zijn. Zo biedt onze module ook vele voordelen voor jongvolwassenen met een beperking. In deze blog besteden we aandacht aan het verhaal van (de moeder van) Bas. 

Kennismaking Tworby

Bas in de Braek is 18 jaar oud en is geboren met een halfzijdige verlamming. Hij heeft in het dagelijkse leven veel persoonlijke begeleiding nodig. Vanaf april 2021 is Bas bekend geraakt met de Tworby. Toentertijd was hij nog niet in het bezit van een tweewielerfiets. Voor het aanschaffen van een fiets en het laten monteren van de ombouwmodule is Bas langs geweest bij Jef Abels Bikes in Gulpen. Abels Fietsspeciaalzaak heeft de Tworby volledig gepersonaliseerd zodat Bas deze optimaal kan gebruiken. Zo heeft hij gekozen voor een elektrische fiets en heeft Jef Abels Bikes het besturingssysteem van de fiets dat eerst aan de rechterkant zat, gemonteerd naar de linkerkant. Dit was gewenst omdat Bas aan de rechterkant van zijn lichaam verlamd is.   

Bevindingen

Sinds Bas over een Tworby beschikt, fietst hij onder andere samen met zijn moeder veel meer kilometers dan voorheen. Dit is te danken aan de stabiliteit van de Tworby. Verder biedt met name de elektrische trapondersteuning een groot voordeel in het heuvelachtige gebied waar Bas woont. De Tworby geeft hem meer gelegenheid tot zelfstandigheid. Doordat de module compacter én smaller is dan ‘reguliere’ driewielers is het namelijk gemakkelijker om met de Tworby op pad te gaan. De solide constructie maakt het gebruik op veel meer plekken toegankelijk. Zo geeft Bas zijn moeder aan dat ze tegenwoordig eerder de Tworby pakken of meenemen dan Bas zijn rolstoel. Ze kunnen de driewieler gemakkelijk vervoeren, waardoor er ook tijdens uitstapjes of op vakantie meer met het gezin gefietst kan worden. Eerder was dit lastiger omdat het huren van driewielers op veel locaties nog niet mogelijk is.

Toegevoegde waarde

De Tworby geeft Bas meer vreugde, meer zelfvertrouwen en meer eigenwaarde. Doordat Bas in het dagelijks leven behoorlijk afhankelijk is van ondersteuning van anderen, is het fijn dat de Tworby hem zelfstandigheid geeft. Tegelijkertijd zorgt de module voor meer veiligheid in het verkeer. De breedte van andere driewielers maakt het uitwijken voor tegenliggers in sommige situaties best moeilijk en daardoor ook gevaarlijk. Aangezien de Tworby smaller is, is het passeren van anderen veel veiliger dan eerst. De moeder van Bas is ontzettend te spreken over de Tworby en zou deze ten zeerste aanbevelen aan anderen. Door de Tworby kan Bas, op een veilige manier, zelfstandig fietsen. Dit maakt het mogelijk om samen met het hele gezin op pad te gaan met de fiets.

Tot slot

Het is goed om te zien dat onze fietsmodule ook zijn vruchten afwerpt onder de jongere doelgroep. Het Tworby-team wil namelijk zoveel mogelijk mensen langer in beweging houden. Wilt u ook kennis maken met de Tworby? Wij vertellen u graag meer.

21-02-2021

Terug naar berichten
Blog 6: DE TWORBY, OOK HÉT HULPMIDDEL VOOR JONGVOLWASSENEN MET EEN BEPERKING