Na een reis van tweeënhalf jaar is het moment eindelijk daar - de allereerste blog van Tworby is een feit! Een blogpost dat dieper zal ingaan op ons ontstaan, onze missie en de ambitie die ons elke dag drijft.
Eind 2018 werd het idee van de Tworby geboren bij De Voorwerkers, een Social Firm waar de Tworby's worden geassembleerd. In januari 2019 werd Tworby officieel opgericht en sindsdien is ons doel glashelder: we willen mensen in beweging houden, altijd en overal. Onze gepatenteerde techniek zorgt er daarom voor dat elke tweewieler omgetoverd kan worden tot een stabiele driewieler. Dit betekent vrijheid, zelfredzaamheid, vitaliteit en verkeersveiligheid voor ouderen, mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking of een ieder die behoefte heeft aan meer stabiliteit. Een toegankelijke wereld voor iedereen.
Bovendien verlengen we met deze transformatie de levenscyclus van de fiets, wat niet alleen duurzaam is, maar ook financieel voordelig. Een ander maatschappelijk doel waar Tworby aan bijdraagt is arbeidsparticipatie. De Tworby wordt namelijk geassembleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit gebeurt dus bij De Voorwerkers in Arnhem. Lees hier meer over op de pagina Ons Verhaal
Het idee van de Tworby is ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Allereerst is er sprake van een dubbele vergrijzing, waarbij niet alleen het aantal ouderen toeneemt, maar ook de verwachtingen voor hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid. We zien een groeiende groep ouderen (65-plussers) die als hobby graag fietst, maar tegelijk zien we bij hen helaas ook een alarmerend hoger risico op fietsongelukken in vergelijking met jongere leeftijdsgroepen. Deze groep heeft namelijk tot wel twaalf keer een grotere kans op fietsongelukken in vergelijking met mensen onder de 65. Als deze mensen vallen of bang worden en niet meer kunnen, durven of mogen fietsen, verliest deze groep een groot deel autonomie en zelfredzaamheid. De toenemende immobiliteit kan zorgen voor meer lichamelijke en mentale klachten, waardoor ouderen sneller in een (sociaal) isolement raken. Daar bijkomend heeft deze groep vaak een dure (elektrische) fiets, waar financieel, emotioneel en praktisch gezien geen afstand van gedaan wil worden. We laten deze groep niet in de steek, want hun autonomie en vitaliteit is van onschatbare waarde.
Daarnaast heeft de WMO sinds 2015 gemeenten de verantwoordelijkheid gegeven om te zorgen voor de zelfredzaamheid van haar inwoners. Als laatste is de fietsenbranche de laatste jaren enorm gegroeid. Mensen maken meer gebruik van de fiets en gaan tevens meer fietsen. Wij vinden dat dat voor iedereen hiervan moet kunnen genieten.
Tworby's kernwaarden zijn als een krachtige motor die ons elke dag aandrijft. Zelfredzaamheid, vrijheid, vitaliteit en verkeersveiligheid zijn onze leidende principes. We bieden mensen de kracht om hun eigen pad te kiezen, waar ze ook willen gaan en staan. Het gevoel van zekerheid in het verkeer wordt dankzij de Tworby versterkt, waardoor onze gebruikers met volle teugen kunnen genieten van het leven op hun eigen tempo. De aansluitende klantbeloften van Tworby zijn dan ook: de stabiliteit van een driewieler met behoud van je eigen fiets! Binnen een week weer veilig de weg op! Lokale en vertrouwde service door middel van dealer netwerk! Een driewieler in een handomdraai!
Tworby wil dat iedereen die kan en graag wilt fietsen, dat moet kunnen doen. Ongeacht je leeftijd of fysieke uitdagingen. Onze missie is daarom: we willen dat mensen blijven bewegen op hun eigen vertrouwde fiets, ongebouwd tot een driewieler. We onderscheiden ons van traditionele driewielers door een eigentijdse en modieuze benadering, waarbij je je eigen fiets niet hoeft op te geven. Dit maakt de Tworby niet alleen voordeliger, maar ook veel sneller leverbaar. Een win-win situatie voor iedereen.
Op het moment is Tworby bezig om het product kenbaar te maken in het straatbeeld en mensen bewust te maken van het gegeven dat de Tworby een ‘coole gadget’ is om langer mobiel te kunnen blijven. Daarom is Tworby druk bezig met het vormgeven van ambassadeurs. Deze ambassadeurs dienen het gezicht van Tworby te worden en ervoor te zorgen dat diverse doelgroepen zich kunnen (gaan) identificeren met het product en de eindgebruikers. Hierdoor ontstaat hopelijk een lagere of zelfs geen instapdrempel meer voor potentiële gebruikers, waardoor het overstappen op een aangepaste fiets gemakkelijker zal gaan. Dit zal als gevolg hebben dat het eenvoudiger wordt om naar buiten te gaan voor een ontspannen of sportieve (fiets)activiteit. Deze overstap komt op zijn duur weer ten goede aan de zelfredzaamheid, vrijheid, vitaliteit en veiligheid van de eindgebruiker.
Een aantal bijzondere behaalde mijlpalen tot nu toe zijn het winnen van de IGNITE Award 2020 met een investeringsbedrag van €100.000 en het verkrijgen van patent op het frame in Nederland. Verder is de Tworby gemarkeerd als officieel medisch hulpmiddel (CE-markering), zijn er ondertussen meer dan zestig aangesloten verkooppunten, zijn er meerdere artikelen gepubliceerd in onder andere De Limburg, De Gelderlander en het ANBO Magazine en is er sprake van interesse vanuit het buitenland, verschillende gemeenten en zorgprofessionals. Tworby is dan ook zeker niet van plan om stil te blijven staan.
De visie van Tworby ligt bij het laten verdwijnen van de mobiliteitsarmoede. Meer mensen moeten zelfstandig kunnen blijven fietsen. Het thema fietsen tot je 100e is daarin een mooi doel! Hiervoor is Tworby druk bezig met het werven van ambassadeurs. We hebben nog een weg te gaan, maar we zijn vastberaden om deze route met enthousiasme te verkennen. Dus, spring achterop of fiets mee!
Als lezer sta je er niet alleen in. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Je kan contact opnemen via info@tworby.nl of door te bellen naar 085 064 2009.
Terug naar berichten