Blog 14: Hoe overwin je fietsangst? 

Fietsangst is een veel voorkomend fenomeen in Nederland. Het komt vaak voor onder ouderen, maar het kan net zo goed voorkomen bij jongeren. Wanneer je een angst voor fietsen hebt ontwikkeld betekent dit niet dat je hier niet meer vanaf komt. In deze blogpost lees je meer over fietsangst, waar het vaak ontstaat en tips om met deze angst om te gaan. 

 

Oorzaken van fietsangst 

Er zijn verschillende zaken die ervoor kunnen zorgen dat je een angst voor fietsen ontwikkeld. Veel mensen ontwikkelen deze angst na een ongeluk of een valpartij met de fiets. Deze nare ervaring zorgt ervoor dat ze niet meer zo comfortabel op de fiets stappen als voorheen. Een andere reden kan zijn dat je fysieke ongemakken ervaart, zoals instabiliteit of een vertraagd reactievermogen.  

 

Tips voor het overwinnen van fietsangst  

  • Regelmatig oefenen 

Vind je het lastig om deel te nemen aan het verkeer op de fiets? Oefen eerst eens regelmatig op een rustig terrein, afgezonderd van de openbare weg. Hier kunt u oefenenen met het nemen van bochten, abrupt remmen en afstappen.   

Hulpmiddelen  

Ervaart u fysieke ongemakken tijdens het fietsen, zoals instabiliteit of vertraagd reactievermogen? Ga na of er misschien hulpmiddelen zijn die u hierbij kunnen helpen. Zo kan een achteruitkijkspiegel helpen bij een vertraagd reactievermogen. Je ziet wat er achter je gebeurt en heb je meer tijd om daarop te reageren. In sommige gevallen is een driewielfiets de perfecte oplossing als je tijdens het fietsen veel instabiliteit ervaart. Heb je zelf nog een goede (elektrische) tweewieler in bezit? Denk er dan eens over na om deze om te bouwen naar een driewieler, met de Tworby ombouwmodule. Voor een passend advies over welk hulpmiddel bij jouw situatie past kunt je altijd een bezoek brengen aan de lokale fietsenwinkel.  

  • Deel uw angst 

Het delen van uw fietsangst helpt bij het overwinnen van de angst

Soms helpt het om je angst met anderen te delen. Wanneer anderen van de angst afweten kunnen zij hier in bepaalde situatie’s ook rekening mee houden. Het kan zijn dat zij goede adviezen voor je hebben en het luchten van je hart doet vaak ook al veel voor je angsten. Vraag ook eens iemand mee op een fietstocht, mocht je dit in je eentje te spannend vinden. 

  • Oefen met een fietsdocent of ergotherapeut 

Schakel de hulp in van een professional om je fietsangst te overwinnen 

Heb je niet genoeg vertrouwen om het oefenenen in je eentje op te pakken? Schakel dan de hulp van een professional in. Zo heeft de Fietsersbond vele fietsdocenten in dienst die jouw een steuntje in de rug kunnen bieden met veilig fietsen. Daarnaast kun je voor fietsles ook vaak terecht bij een ergotherapeut, in veel gevallen wordt dit zelfs vergoed door de verzekering.  

 

Weer zelfverzekerd de weg op   

De bovenstaande tips kunnen uw helpen om toch weer zelfverzekerd de weg op te kunnen gaan, zelfs als u voorheen met fietsangst heeft gekampt. Lees de blogs ‘Fiets voor ouderen’ en ‘Stabiele fiets voor senioren’ voor meer tips voor het verbeteren van uw fietservaring.  

Terug naar berichten
Blog 14: Hoe overwin je fietsangst?